THE EFFECTS OF PLANT STEROLS ON HYPERCHOLESTEROLEMIA

Autori:

Željko Reiner, Eugenia Tedeschi-Reiner

Sažetak

Sažetak. Povećana koncentracija ukupnog i LDL-kolesterola u serumu najvažniji je čimbenik rizika od kardiovaskularne bolesti. U nizu je kliničkih ispitivanja dokazano da se davanjem estera biljnih sterola ili stanola može djelotvorno smanjiti previsoka koncentracija ukupnog i LDL-kolesterola. Te tvari smanjuju apsorpciju kolesterola iz hrane u tankom crijevu tako što zauzmu mjesta u micelama umjesto kolesterola pa se više kolesterola izluči stolicom umjesto da se apsorbira kroz crijevnu stijenku u krv. One također potiču nastanak LDL-receptora na jetrenim stanicama zbog čega se više LDL-kolesterola uklanja iz krvi pa se njegova koncentracija u krvi smanji. U pokusima na životinjama također je pokazano da biljni steroli i stanoli usporavaju razvitak aterosklerotičkih nakupina. Međutim, to za sada još nije potvrđeno u ljudi. U svakom je slučaju uzimanje estera sterola i stanola namirnicama jedan od načina da se donekle smanji previsoka koncentracija kolesterola u krvi bez neželjenih nuspojava. Steroli i stanoli mogu se i kombinirati sa statinima čime se postiže bolji antilipemički učinak statina bez ikakvih interakcija.

Summary

Summary. Increased serum total and LDL-cholesterol concentrations are major risk factors for cardiovascular diseases. Many clinical trials have proven that plant sterol and stanol esters can effectively decrease high serum total and LDL cholesterol. They reduce the intestinal absorption of cholesterol by decreasing the incorporation of dietary and biliary cholesterol into micelles displacing cholesterol from these micelles. They also increase LDL receptor activity on liver cells causing a higher uptake of LDL cholesterol and thus decreasing the serum LDL cholesterol concentration. Animal studies have indicated that plant sterols and stanols may also lower atherosclerotic lesions development. However, the evidence from human studies to confirm this is still lacking. Anyhow, plant sterol and stanol esters can be considered as an effective and safe cholesterol-lowering functional food ingredient. To achieve additional effects they can be combined with statin therapy, and this combination is also well tolerated and safe.

Volumen: 8-9, 2007

Liječ Vjesn 2007;129:276–281